Lindesbergs Musteri

Produkter

RÅMUST

Om man tar med sig egna äpplen finns det två sätt att göra musten. Antingen genom att bara musta den, hälla upp i medhavda dunkar, eller köpa dunkar av oss, och ta med sig hem. Detta kallas för "råmust" och är det snabbaste sättet. Den håller sig dock bara ca 5 dagar i kylen. Råmusten ska man därför frysa ned i lämpliga förpackningar, tex i PET-flaskor eller mindre plastdunkar.

 

PASTÖRISERAD MUST

Har man inte möjlighet att frysa ner musten skall den pastöriseras. Det gör vi genom att hetta upp den för att få längre hållbarhet på den, och sedan låta den långsamt svalna. Den pastöriserade musten får man på "bag-in-box" som har en hållbarhetstid på 15 månader i rumstemperatur. Öppnad förpackning kan förvaras i kylen ca 2 mån. (men den brukar inte räcka så länge)

Vill man ha pastöriserad must av sina egna äpplen lämnar man in sina äpplen, sedan hör vi av oss när musten kan hämtas.

Av antalet kilo äpplen får man ungefär hälften så många liter färdig must.

SÄLJA ÄPPLEN

Ibland har man mer äpplen än man orkar dricka upp. Istället för att slänga dom, kom med dom till oss. Vi köper dom gärna. Dock inte de tidiga sommaräpplena som fort ruttnar och därför är mycket svåra att lagra. Vi betalar i år 5 kr/kilo för era, ej skadade, äpplen. (normalt 3 kr/kg, men i år är det ont om äpplen)